Voorkom TBE

Je kan het risico op TBE (tekenencefalitis) verkleinen door algemene voorzorgsmaatregelen te nemen. Deze kunnen helpen voorkomen dat je gebeten wordt door een besmette teek in gebieden met een TBE-risico.

 

Vaccinatie is de enige medicinale preventie die kan helpen om TBE te voorkomen en is aanbevolen voor mensen die, in risicogebieden, aan buitenactiviteiten doen tijdens het tekenseizoen. Vaccinatie biedt bescherming tegen de drie subtypes van het TBE-virus.4 

 

Algemene voorzorgsmaatregelen:6

  • Draag een lange broek en stop de pijpen in je sokken, draag hoge schoenen en een T-shirt of trui met lange mouwen.
  • Na het wandelen of spelen in het bos of in het struikgewas kan je best het lichaam controleren op teken. Belangrijk is om zeker de lichaamsplooien en behaarde zones goed te inspecteren.
  • Vermijd het lopen door hoog gras.  
  • Je kan insectensprays gebruiken om je te beschermen, jammer genoeg beschermen deze enkel de plaats waarop de spray is aangebracht. Daarnaast bieden dit soort producten geen 100% bescherming en werken ze maximaal enkele uren.

 

Deze algemene voorzorgsmaatregelen garanderen geen 100% bescherming tegen de beet van een besmette teek. Vaccinatie tegen TBE biedt 96.3-98.7% doeltreffendheid bij regelmatig gevaccineerde personen.10 Hierdoor is vaccinatie de meest doeltreffende bescherming tegen het TBE virus. Wanneer je geïnfecteerd bent met het TBE virus bestaat er jammer genoeg geen specifieke behandeling.3 Je kan op dat moment enkel de symptomen behandelen en niet de TBE infectie zelf . Omdat TBE een virus is heeft een antibioticatherapie geen enkel effect.

 

Vraag steeds raad aan uw arts of apotheker.

 

Aanbevelingen

Advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde6

TBE (tekenencefalitis) is endemisch in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van centraal Europa, de zogenaamde TBE-gordel (OostenrijkZwitserland, Zuid-DuitslandHongarijeTsjechiëSlowakije, Polen, ex-Joegoslavië, Rusland, BulgarijeRoemeniëenz.), maar er zijn ook haarden in ZwedenDenemarken en de Baltische staten.

De Oostenrijkse regering waarschuwt overigens officieel inwoners en toeristen, o.a. via de apotheken.  

Vaccinatie wordt voor deze gebieden aanbevolen in geval van buitenactiviteiten (wandelaars, trekking, kamperenenz)

Aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad8

De Hoge Gezondheidsraad adviseert reizigers om zich te laten vaccineren wanneer ze naar endemische gebieden reizen en wanneer ze buitenactiviteiten ondernemen tijdens hun verblijf.

Dutch